Nursing Practice Test - Genito-Urinary Sample Exam (1-20)

1. Which of the following solutions will be useful to help control odor in the urine collection bag after it has been cleaned?

a) salt water
b) vinegar
c) ammonia
d) bleach

2. A female client who has a urinary diversion tells the nurse, "This urinary pouch is embarrassing. Everyone will know that I'm not normal. I don't see how I can go out in public anymore." The most appropriate nursing diagnosis for this client is:

a) anxiety related to the presence of urinary diversion
b) deficient knowledge about how to care for the urinary diversion
c) low self-esteem related to feelings of worthlessness
d) disturbed body image related to creation of a urinary diversion

3. Which of the following urinary symptoms is the most common initial manifestation of acute renal failure?

a) dysuria
b) anuria
c) hematuria
d) oliguria

4. The client's blood urea nitrogen (BUN) concentration is elevated in acute renal failure. What is the likely cause of this finding?

a) fluid retention
b) hemolysis of red blood cells
c) below normal metabolic rate
d) reduced renal blood flow

5. The client's serum potassium is elevated in acute renal failure, and the nurse administers sodium polystyrene sulfonate (Kayexalate). This drug acts to:

a) increase potassium excretion from the colon
b) release hydrogen ions for sodium ions
c) increase calcium absorption in the colon
d) exchange sodium for potassium ions in the colon

6. If the client's serum potassium continues to rise in acute renal failure, the nurse should be prepared for which of the following emergency situations?

a) cardiac arrest
b) pulmonary edema
c) circulatory collapse
d) hemorrhage

7. A high-carbohydrate, low protein diet is prescribed for the client with acute renal failure. The rationale for the high-carbohydrate will:

a) act as a diuretic
b) reduce demands on the liver
c) help maintain urine acidity
d) prevent the development of ketosis

8. In the oliguric phase of acute renal failure, the nurse should anticipate the development of which of the following complications?

a) pulmonary edema
b) metabolic alkalosis
c) hypotension
d) hypokalemia

9. Which of the following abnormal blood values would not be improved by dialysis treatment?

a) elevated serum creatinine
b) hyperkalemia
c) decreased hemoglobin
d) nypernatremia

10. The client asks the nurse, :How did I get this urinary tract infection?" the nurse should explain that in most instances, cystitis is caused by:

a) congenital strictures in the urethra
b) an infection elsewhere in the body
c) urine stasis in the urinary bladder
d) an ascending infection from the urethra

11. Which of the following statements by the client would indicate that she is at high risk for a recurrence of cystitis?

a) I can usually go to 8 to 10 hours without needing to empty my bladder
b) I take a tub bath every evening
c) I wipe from front to back after voiding
d) I drink a lot of water during the day

12. To prevent recurrence of cystitis, the nurse should plan to encourage the client to include which of the following measures in her daily routine?

a) wearing cotton underpants
b) increasing citrus juice intake
c) douching regularly with 0.25% acetic acid
d) using vaginal sprays

13. Which of the following symptoms would most likely indicate pyelonephritis?

a) ascites
b) costovertebral angle(CVA) tenderness
c) polyuria
d) nausea and vomiting

14. Which of the following factors would put the client at increased risk for pyelonephritis?

a) history of hypertension
b) intake of large quantities of cranberry juice
c) fluid intake of 2000 ml/day
d) history of diabetes mellitus

15. Which of the following groups of laboratory tests is most important for assessing the client's renal status?

a) serum sodium and potassium levels
b) arterial blood gases and hemoglobin
c) serum blood urea (BUN) and creatinine levels
d) urinalysis and urine culture

16. The client with pyelonephritis asks the nurse, :How will I know whether the antibiotics are effectively treating my infection?" the nurse's most appropriate response would be which of the following?

a) after you take the antibiotics for 2 weeks, you'll be cured
b) the doctor can tell by the color and odor of your urine
c) the doctor can determine your progress through urine cultures
d) when your symptoms disappear you'll know that your infection is gone

17. The nurse assesses the client who has chronic renal failure and notes the following: crackles in the lung bases, elevated blood pressure, and weight gain of 2 pounds in 1 day. Based on these data, which of the following nursing diagnoses is appropriate?

a) excess fluid volume related to the kidney's inability to maintain fluid balance
b) increased cardiac output related to fluid overload
c) ineffective tissue perfusion related to interrupted arterial; blood flow
d) ineffective therapeutic regimen management related to lack of knowledge about therapy

18. What is the primary disadvantage of using peritoneal dialysis for long-term management of chronic renal failure?

a) the danger of hemorrhage is high
b) it cannot correct severe imbalances
c) it is a time-consuming method of treatment
d) the risk of contracting hepatitis is high

19. The client with chronic renal failure complains of feeling nauseated at least part of every day. The nurse should explain that the nausea is the result of:

a) acidosis caused by the medications
b) accumulation of waste products in the blood
c) chronic anemia and fatigue
d) excess fluid load

20. During dialysis, the nurse observes that the flow of dialysate stops before all the solution has drained out. The nurse should:

a) have the client sit in a chair
b) turn the client from side to side
c) reposition the peritoneal catheter
d) have the client walk



ANSWERS

1) b ..... 2) d ..... 3) d ..... 4) d ..... 5) d

6) a ..... 7) d ..... 8) a ..... 9) c ..... 10) d

11) a .... 12) a .... 13) b .... 14) d .... 15) c

16) c .... 17) a .... 18) c .... 19) b .... 20) b

No comments:

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner